A francia törvényhozó alkotmányba foglalja az abortuszhoz való hozzáférést

A francia törvényhozó alkotmányba foglalja az abortuszhoz való hozzáférést

A francia parlamenti képviselők hétfőn megszavazták az abortuszhoz való hozzáférés alkotmányba foglalását, így az ország a világon elsőként tette ezt meg.

A politikusok nagyon tudatában voltak annak, hogy a Versailles-i palota nagy konferenciaterméből törnek át a történelmi talajra, szenvedélyes beszédeket tartottak a nők jogairól világszerte, még akkor is, amikor az abortusz illegális volt. Visszaugrottak az időben, hogy tisztelegjenek a bátor francia nők előtt. akik az abortuszjogokért küzdöttek. Ismét tapsot fogok önnek.

“Minden nőnek üzenünk: az ön teste a tiéd, és senkinek nincs joga irányítani helyetted” – mondta Gabriel Attal miniszterelnök az egybegyűlt képviselőknek adott nyilatkozatában. a módosítást.

A módosítás az abortuszt “garantált szabadságnak” nyilvánítja, amelyet a Kongresszus törvénye felügyel. Ez Eric Dupont Moretti francia igazságügyi miniszter szerint azt jelenti, hogy a jövőbeli kormányok nem tudják “alapvetően módosítani” a jelenlegi törvényt, amely a terhesség 14. hetéig finanszírozza az abortuszt azon nők számára, akik ezt szeretnék.

Az alkotmányreform nem példa nélküli Franciaországban. A jelenlegi alkotmányt 1958-as elfogadása óta több mint 20-szor módosították, ami ritka. A képviselők legutóbb 2008-ban módosították az alkotmányt.

A változás legújabb ösztönzője az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának felülbíráló döntése volt. Roe vs Wade 2022-ben ezt a kérdést többször is felvetették a jogalkotók. A lépés azonban tükrözi az abortusz széles körű támogatását Franciaországban, valamint a feminista aktivistákból és több politikai párt parlamenti képviselőiből álló koalíció sikeres kampányát is.

Melanie Vogel, a Zöld Párt szenátora, a törvényjavaslat megalkotója kijelentette: “Franciaország megmutatja, hogy az abortuszhoz való jog már nem lehetőség, hanem a demokrácia feltétele.” „Az abortuszhoz való jog nélkül a Francia Köztársaság többé nem lenne demokrácia.”

Vogel azt mondta egy interjúban: “Üzenetet akarok küldeni a Franciaországon kívüli feministáknak. Egy éve mindenki azt mondta nekem, hogy ez lehetetlen.” Nem” – tette hozzá.

A Püspöki Konferencia, amely a francia katolikus egyházat képviseli, ellenezte a módosítást. De Franciaországban, ahol a tiltakozási felhívások rendszeresen több százezer embert vonzanak az utcára, az ellenállás észrevehetően gyengébb volt.

Öt alkotmányügyi szakértő szerint a szavazás révén Franciaország a világon az első olyan ország, amely kifejezetten alkotmányába foglalja az abortuszhoz való hozzáférést.

“Nem a reproduktív választásról vagy a gyermekvállaláshoz való jogról van szó. Az abortuszhoz való hozzáférés egy teljesen más nyelv” – mondja Anna Slezinska, a lengyelországi Wrocławi Egyetem összehasonlító alkotmányjogi és emberi jogi professzora. =Mondta Simon. “A franciák ezen a néven hívják. Nagyon fontos.” Hozzátette: “Az egész világ figyeli.”

Alkotmányügyi szakértők szerint a javasolt módosítások kiterjesztik Franciaország alapdokumentumainak formáját, amelyeket férfiak írtak férfiaknak, miközben figyelmen kívül hagyják a nőktől való függőséget.

“Ez egy fontos mérföldkő, mert annak a gondolatnak a lényegéhez kapcsolódik, hogy az alkotmány a férfiak autonómiájáról szól” – mondta Ruth Rubio-Marin. Nemek közötti egyenlőségről és alkotmányjogról szóló könyvek szerzője. „A nők polgári szerepét alapvetővé tették, és tenyésztőként és gondozóként határozták meg” – mondja. “Ezt kihagyták. Egyszerűen feltételezték, hogy része ennek a modern társadalomnak, amely épül.”

Más alkotmányok, különösen a fiatal demokráciák, például Ecuador alkotmányai kibővültek a gondozás és a háztartási munka egyenlő megosztásának támogatásával. De Rubio Marín asszony, aki alkotmányjogot tanít a sevillai egyetemen, Spanyolországban azt mondta, hogy gyakran inkább ambiciózusak, mintsem cselekvőképesek.

“Az a tény, hogy ez a régi világban történik, egy olyan kialakult demokráciában, ahol az alkotmányt komolyan veszik, ebben az értelemben történelmi jelentőségű” – mondta.

A legális abortuszért folytatott harc Franciaországban 1971-ben robbant ki a nyilvánosság elé, amikor 343 francia nő írta alá Simone de Beauvoir francia feminista kiáltványát, amelyben az illegális abortuszok titokban történő végrehajtására szólított fel. Kijelentette, hogy ezt megtette, és követelte, hogy törvényt módosítani kell.

Négy évvel később egy női lelkész, Simone Weil sikeresen hirdette a politikát. keresztül Ideiglenes törvény, amely dekriminalizálja az abortuszt és korlátozza az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét a terhesség megszakításához.

A törvényhozók hétfőn rendkívüli törvényhozási ülésen tisztelegtek Bale előtt. Holokauszt-túlélő és emberi jogvédő, valamint Gisele Halimi, az egykori ügyvéd, aki megvédett egy 16 éves diákot, aki illegális abortuszon esett át, miután megerőszakolták, aminek eredményeként 1972-ben felmentették. Ez az eset fordulópontot jelentett a nők legalizálásához vezető úton. abortusz. “

„Az ön nyomdokaiba léptünk, és ugyanolyan sikeresek voltunk, mint Ön” – mondta Laurence Rossignol szenátor, a nők jogainak egykori minisztere. Hozzátette, hogy a francia feministák nemzetközi szinten továbbra is harcolni fognak „azokkal, akik ellenállnak”, olyan politikusokra hivatkozva, mint Donald J. Trump és Vlagyimir V. Putyin orosz elnök.

„Szabadság, egyenlőség, testvériség” – mondta Franciaország nemzeti mottójára hivatkozva. – És hozzátehetem, egy szövetség.

Az elmúlt 50 év során az abortuszhoz való jogot garantáló törvény folyamatosan bővült, és mára az egyik legliberálisabb törvénynek számít Európában. Ez magában foglalja a nők és kiskorúak jogát a terhesség 14. hetéig, hogy teljes mértékben finanszírozott abortuszt végezzenek, ha kívánják, várakozási idő és kötelező tanácsadás nélkül.

Az utólagos abortusz megengedett, ha a terhesség kockázatot jelent a nő testi vagy lelki egészségére, vagy ha a magzat bizonyos rendellenességeket mutat.

A koronavírus-járvány kezdete óta Franciaország megkönnyítette az abortuszt kereső nők virtuális orvosi konzultációját – mondta Laura Rahm, a bécsi Közép-Európai Egyetem kutatója, aki öt évig tanulmányozta az abortusz lehetőségét Franciaországban. hogy gyorsan reagáltak a helyzet teljesülése érdekében. európai tanulmányok.

„A rendszer nyomás alatt mindig világít vagy megreped” – mondta. A francia rendszer egyértelműen ragyogott – mondta.

még mindig, a tanulmány A kutatások azt mutatják, hogy a nők 17%-a a régiójukon kívülre utazik (Franciaországban megyeként ismert), hogy abortuszszolgáltatást vegyen igénybe. Egyre súlyosabb a hiány a helyi egészségügyi intézményekben..

És bár a törvény kimondja, hogy a nőknek választaniuk kell az orvosi vagy a műtéti abortusz között, a gyakorlatban ez gyakran nem így van – mondja a Le Planning Family Al, a családtervezés francia megfelelője.” – mondja Sarah Durocher, a szervezet nemzeti társigazgatója.

Az, hogy az abortuszra vonatkozó “szabadsággarancia” az alkotmányban szerepel, azt jelenti, hogy ezen változtatni kell – mondta.

“Ez más dolgokhoz fog vezetni” – mondta Durocher, utalva arra, hogy az elmúlt évtizedben 130 abortuszt végző intézményt zártak be Franciaországban. “Például az abortuszhoz való hatékony hozzáférést biztosító tényleges politikák.”

Az új módosítások ellenére a francia feministák szerint Franciaország továbbra is a férfiak által uralt társadalom marad. Továbbra is fennáll a nemi megkülönböztetés. Az országgyűlés elnökeként ülve ül, és felügyeli a plenáris ülést. Yael Brown-Pivet Megjegyezte, hogy ő volt az első nő a francia történelemben, aki elnökölt egy ilyen összejövetelen.

Az Egyesült Államoktól eltérően azonban az abortusz kérdése Franciaországban nem politikailag terhelt, és erősen megosztó. Éppen ellenkezőleg, a legtöbb francia úgy gondolja, hogy az abortusz alapvető közegészségügyi szolgáltatás és a nők joga.Friss 29 ország felmérése Franciaországban a legalizált abortusz támogatottsága a második legmagasabb a világon Svédország után.

Az abortusz alkotmányba való beillesztésére tett kísérletek azonban kudarcot vallottak mindaddig, amíg az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntését meg nem semmisítették. Roe vs Wade. A döntés arra ösztönözte a francia törvényhozókat, hogy megvédjék a gyakorlatot, és hónapokon belül több törvényjavaslatot is benyújtottak. Tavaly a francia kormány benyújtották saját számlájukat Ezt próbálják alkotmányba foglalni.

Még a múlt héten a törvényhozókból és feminista csoportokból álló koalíció tagjai attól tartottak, hogy a módosítás elhal a konzervatívok által irányított szenátusban, de elfogadta.

„Sikeresen létrehoztuk ezt a környezetet, és ha a változtatás ellen szavazunk, az azt jelenti, hogy törvényhozóként meg akarjuk őrizni a jogot, hogy a jövőben esetlegesen betiltsuk az abortuszt” – mondta Vogel. “Tehát ha nem ellenzi az abortuszt, nincs ok arra, hogy ne szavazzon rá.”

Hozzátette: “Ez a történet áthatotta a társadalmat.”

Ségolène Le Stradic és Aurelien Breeden közreműködtek a jelentésekben.

Related Posts

Read also x