A holland bíróság „humanitárius jogsértések” miatt blokkolja az Izraelbe irányuló fegyverexportot

A holland bíróság „humanitárius jogsértések” miatt blokkolja az Izraelbe irányuló fegyverexportot

Egy holland bíróság hétfőn elrendelte a holland kormányt, hogy hagyjon fel minden termék exportjával. F-35 Vadászgép alkatrészekhez Izrael A nemzetközi jog megsértésével kapcsolatos aggodalmak közepette közöttük állandó bombázás nak,-nek Gáza szalag.

“Nem tagadható, hogy egyértelműen fennáll a veszélye annak, hogy az exportált F-35-ös alkatrészeket a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésére használják fel” – mondta a bíróság.

A bíróság arra kérte az államot, hogy hét napon belül teljesítse a végzést, és elutasította a kormány jogászainak kérését, hogy függesszék fel a végzést a Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott fellebbezésig.

A bírósági végzés alig néhány órával Izrael után érkezett megtámadta a rafahi menekülttábort délen Gázai övezetlegalább 67 palesztin meghalt és több tucat megsebesült.

Az emberek megvizsgálják, hogy az izraeli légicsapás után rongálódtak meg otthonaikban Rafahban

(Getty Images)

Az Egyiptommal határos Rafah az utolsó menedékhely 1,4 millió palesztin számára, akik az északi övezetben izraeli támadások és katonai előretörések elől menekültek.

Egy holland fellebbviteli bíróság szerint F-35-ösöket használtak a Gáza elleni támadásban, ami valószínűleg elfogadhatatlan polgári áldozatokat okozott.

Több mint 28 000 palesztint ölt meg Izrael négy hónap alatt a Hamász október 7-i dél-izraeli támadását követő megtorló támadásokban – közölték gázai egészségügyi tisztviselők. A Hamász fegyveresei a támadás során 1200 embert öltek meg, és legalább 250 túszt raboltak el egy izraeli összeírás szerint.

Izrael tagadja, hogy háborús bűnt követett volna el a gázai támadás során, és azt állítja, hogy azon dolgozik, hogy korlátozza a polgári áldozatok számát.

A holland kormány ellen tavaly decemberben indított pert több emberi jogi szervezet, köztük az Oxfam holland kirendeltsége is.

Az emberi jogi csoport azt állította, hogy a holland kormány szállítmánya “hozzájárul a humanitárius jog nagyszabású és súlyos megsértéséhez Izrael részéről”.

Az alacsonyabb szintű bíróságok korábbi döntései nem utasították el a kormányt az export leállítására.

Az államoknak nagy szabadságuk van a politikai és politikai kérdések mérlegelésében, amikor a fegyverexportról döntenek – mondta. Ezt a fellebbviteli bíróság elutasította, és kijelentette, hogy a politikai és gazdasági aggodalmak nem haladják meg a háborús törvények megsértésének nyilvánvaló kockázatát.

Hollandia ad otthont a számos regionális raktár egyikének, amelyek amerikai tulajdonú F-35-ös alkatrészeket tárolnak, ahonnan azokat az azokat igénylő országokba szállítják, beleértve legalább egyszer Izraelbe is tavaly október óta.

Related Posts

Read also x