A kiadók leállítják a Spotify-t az engedély nélküli tartalom miatt

A kiadók leállítják a Spotify-t az engedély nélküli tartalom miatt

Nemzeti Zene A Kiadók Egyesülete felmondólevelet küldött a címre Spotify Szerdán azon vádak miatt, hogy a streaming óriás sérti tagjai zenei műveit dalszövegekkel, zenei videókkal és podcastokkal a platformon.

„Az NMPA megköveteli, hogy az engedély nélküli dalszövegeket, zenei videókat és podcastokat el kell távolítani a platformról, különben a Spotify szerzői jogi felelősséggel tartozik e művek további felhasználásáért” – áll a csoport szerdai levelében.

Az NMPA az egyik legnagyobb szakmai szövetség az országban zeneipar, amely a három nagy kiadót (Sony Music Publishing, Universal Music Publishing és Warner Chappell) képviseli sok más független kiadó mellett. Az NMPA a levélben nem részletezte, hogy mely kiadók katalógusait vagy konkrét műveit sértették meg, ezekről a művekről a szakmai csoport észrevételre nem adott bővebb tájékoztatást.

A zenei szerzői jog egy köztudottan bonyolult web, amely átadta a helyét a különféle típusú licenceknek, amelyekre olyan cégeknek van szükségük, mint a streaming szolgáltatások vagy a filmstúdiók a zene legális használatához. Amellett, hogy magához a zenéhez licencekre van szükség, külön licencek állnak rendelkezésre a dalszövegek megjelenítésére vagy a tartalommal, például zenei videóval vagy podcasttal való szinkronizálásra.

A levél úgy érkezik, hogy a Spotify és az NMPA között nő a feszültség a kifizetések miatt. A kiadók és a dalszerzők a Spotify számos prémium előfizetésénél csökkentett jogdíjfizetést fognak tapasztalni, mivel a cég a zenei előfizetését hangoskönyvekkel köti össze. Mivel a Spotify a zenéért és a könyvekért is fizet, a cég azt állítja, hogy a kiadók és a Spotify között 2022-ben létrejött megállapodás részeként jogosult alacsonyabb jogdíjat fizetni a mechanikus jogdíjakért.

„A Spotify ismét háborúba szállt a dalszerzőkkel. Amellett, hogy a Spotify visszaél a „csomag” definíciójával, hogy csökkentse a dalszerzők és kiadók kifizetését, úgy tűnik, hogy a platform tele van engedély nélküli zeneművekkel” – mondta David Israelite, az NMPA vezérigazgatója a mai napon, erre figyelmeztettük a Spotify-t felelősségre vonható olyan jogsértésekért, amelyek abból erednek, hogy olyan videókban és podcastokban használt dalokat és dalszövegeket, amelyekhez olyan licencre van szükség, amelyet nem biztosított a Spotify „csomagolása” előtt, együtt dolgozhattunk volna a probléma megoldásán, de úgy döntöttek, nehéz út azáltal, hogy ismét megtámadják a dalszerzőket.”

Más dalszerzőket képviselő csoportok, például a Nashville Songwriters Association International és a Recording Academy Songwriters and Composers Wing is kritizálták a Spotify-t, utóbbi csoport szerdán azt mondta, hogy “csalódott, hogy a Spotify a jelek szerint a költségek csökkentésére összpontosít. ahelyett, hogy folytatnánk az együttműködés szellemét.

Irányzat

A Spotify visszautasította az NMPA állításait szerda reggel, és a cég szóvivője “hamis és félrevezető állításokkal teli sajtómutatványnak” nevezte a levelet.

„Ez egy kísérlet arra, hogy eltérjünk attól a megállapodástól, amelyet az NMPA kötött és ünnepelt 2022-ben” – mondta a szóvivő. „Rekordösszeget fizettünk a dalszerzők javára 2023-ban, és jó úton haladunk, hogy 2024-ben túllépjük ezt az összeget. A Spotify a licencelt tartalom platformja. Elkötelezettek vagyunk platformunk integritása mellett, és egyértelmű eljárást biztosítunk a jogtulajdonosok számára, hogy kapcsolatba léphessenek a Spotify-val minden olyan tartalommal kapcsolatban, amelyről úgy vélik, hogy nem engedélyezett.

Related Posts

Read also x