A Kínával fennálló feszültségek Vietnamba terelték a befektetőket – ez egy globális probléma

A Kínával fennálló feszültségek Vietnamba terelték a befektetőket – ez egy globális probléma
Ho Si Minh-város számos kis utcájának egyike újonnan épült tornyokkal a háttérben. Köszönetnyilvánítás: Kris Janssens / IPS
  • Írta: Chris Jansens (Ho Si Minh Város)
  • interpress szolgáltatás

Emellett az Egyesült Államok és Kína hivatalos delegációi Vietnammal tárgyalnak a gazdasági együttműködésről.

A Tervezési és Beruházási Minisztérium szerint Vietnam 2023-ban körülbelül 36,61 milliárd USD értékű közvetlen külföldi befektetést (FDI) vonz majd. Jelentős, több mint 32%-os növekedés az előző évhez képest.

Milyen tényezők járultak hozzá ehhez a sikerhez? Vietnam egy viharos történelemből jött ki, amely az 1970-es évekig magában foglalta az Egyesült Államokkal vívott háborút, kommunista vezetés alatt folytatódott, és nagy előrelépést tett. Európai vállalkozók osztják meg tapasztalataikat ebben a virágzó délkelet-ázsiai országban.

Bill Clinton és a normalizáció korszaka

“Mindig hazudtak nekünk, és továbbra is hazudnak nekünk. A normalizálást az amerikai piacra való bejutási kísérletüknek tekintem. Nem megbízhatóak.”

Sam Johnson szavai ezek, egykori texasi republikánus és háborús veterán. 1995-ben dühös volt Bill Clinton demokrata elnök azon döntése miatt, hogy helyreállítja a kapcsolatokat Vietnammal.

Az ellenzők úgy vélték, hogy először teljesen meg kell érteni azokat az eltűnt amerikaiakat, akik soha nem tértek vissza a vietnami háborúból. Clinton támogatói úgy érezték, ideje lapozni.

európai kereskedelmi megállapodás

Az ország közeledése a nyugati országokhoz már az 1980-as években elkezdődött, amikor bevezették a piacgazdasági politikát “Doi Moi” (szó szerint “innováció”). ennek eredményeként Vietnam szegénységi szintje az 1993-as 58%-ról 2020-ra kevesebb mint 3%-ra esett.

Eközben az országnak sikerült simítania kapcsolatait az Egyesült Államokkal, és elnyerte Európa bizalmát. A 2019-ben aláírt EU-Vietnam szabadkereskedelmi megállapodásnak (EVFTA) köszönhetően az importadók mindkét irányban szisztematikusan csökkennek.

A megállapodás hatálybalépése eltartott egy ideig, mivel a járvány miatt a repülőgépek több évre leálltak, de az európai vállalkozók most könnyen hozzáférhetnek ehhez az új, mintegy 100 millió fős értékesítési piachoz.

Kína plusz egy stratégia

Vietnam vonzó befektetési célponttá vált a Kínával szemben alternatívát kereső nemzetközi befektetők számára. A kínai munkamorál és az alacsony termelési költségek hosszú évek óta ideális befektetési környezetet biztosítanak.

Ám Kína gazdasága gyenge, a bérek emelkednek, és az Egyesült Államok kereskedelmi szankciói elriasztják a hitelezőket. A diverzifikációhoz legalább egy fiókra van szükség egy másik helyen. Szomszédos országként Vietnam tűnik a legjobb választásnak.

Stefan Kreikamp holland vállalkozó is alkalmazta az úgynevezett “Kína plusz egy” stratégiát.ő a menedzsere hulladék 2 kopásegy olyan cég, amely ruházati cikkeket és hordtáskákat gyárt hulladék anyagok felhasználásával. Eddig főleg Kínában működtünk, de nemrégiben nyitottunk egy új fiókot Vietnamban.

Kulcsfontosságú tényező, hogy az amerikai vásárlók nem szívesen vásárolnak Kínában készült Termékek címkékkel. “Ez a feszült geopolitikai helyzethez kapcsolódik” – mondta Kreikamp. „A szövet továbbra is Kínából származik, de a táskákat egy Ho Si Minh-városi gyárban szerelik össze” – magyarázza.

Navigálás a geopolitikai érzékenységekben: Dél-kínai-tenger vagy Keleti-tenger?

Bár a munkaetika és az elképzelések nagyrészt hasonlóak, a két ország kapcsolata nagyon kényes. Bár a vietnámiak profitálhatnak a kínai gazdaságból, nem szeretnek kapcsolatba lépni északi szomszédjukkal. Ez az undor messzire megy. Hozd magaddal a terület térképét.

A híres Spratly-szigetek körüli tengert, amelynek stratégiai elhelyezkedése vitatott, Dél-kínai-tengerként ismert. Legalábbis Peking szerint. Vietnam szemszögéből ez a Keleti-tenger. Földrajzilag mindkét névnek van jelentése. De a “helytelen” jelölések a térképeken diplomáciai problémákat okozhatnak.

Aggodalomra ad okot a szigetek körüli eszkalálódó konfliktus. Valóságos félelem van a vietnami (új) kínai inváziótól, ahogy az az 1970-es évek végén történt.

A Kína iránti gyűlölet nagyobb, mint az amerikaiak iránti harag.

„A két ország a fejlődés különböző szakaszában van” – mondja Stefan Kreikamp. Úgy véli, Vietnam hasonló a 20 évvel ezelőtti Kínához, és pusztán a gazdasági fejlődésre összpontosít. „Maga Kínának nagyobb ambíciói vannak.”

Kína méretéből és nemzetközi helyzetéből adódóan kevésbé függ a világ többi részétől, míg Vietnamnak külföldről van szüksége támogatásra és szakértelemre. Amerikából is.

Amikor Amerikáról kérdezik, a vietnamiak mindig azt mondják: “Elfelejtettük a múltunkat.” Morálisan megnyerik a háborút, és ez az érzés megerősíti őket.

vietnami vállalkozói szellem

Röviddel a háború után, amikor Észak- és Dél-Vietnam újra egyesült, Tran Ngo elmenekült az országból. Hajós menekültként érkezett Hollandiába, ahol hidrológusnak készült. Ezt követően visszatértem vietnami gyökereimhez, és a megszerzett tudásomat felhasználva egy vízkezelő céget alapítottam.

„Amikor idejöttem, minden rizsföld volt” – emlékszik vissza, amikor bemutattak Tra Vinh-i főhadiszállásán, egy Ho Si Minh-várostól körülbelül 120 kilométerre délnyugatra fekvő városban. “Az ivóvíz korábban olyan koszos volt. Most itt mindenki a mi csapvizünket használja” – mondja büszkén. Ma Tr??ng és fia, Vinh a régió 75 000 lakosát látja el ivóvízzel, és lenyűgöző növekedést tapasztal. “Ez az én gondolkodásmódom. Van egy célom, és mindentől függetlenül haladok felé” – mondja Tr??ng.

Úgy tűnik, hogy a vietnami emberek jobban megtestesítik az amerikai álmot, mint maguk az amerikaiak.

Bár még hosszú út áll előttünk, a jólétbe és a haladásba vetett, széles körben elterjedt hit Vietnam legnagyobb értéke a vállalkozók számára. „Pozitív dinamika tapasztalható, és a piac gyorsan növekszik” – mondja Steve Van Aelst. Belga építész, aki 2010 óta dolgozik Ho Si Minh-városban.

az egyetlen út felfelé van

Európa nosztalgikus és kissé pesszimista attitűdjétől eltérően Vietnamban őszinte a jövő iránti szenvedély, és a kilátásokra és lehetőségekre összpontosít. Még akkor is, ha ez a haladás azt jelenti, hogy az egyszerű vidéki élet végül átadja helyét az ipari társadalomnak.

Van Aelst cége 1000, sőt 20 000 hektáros várostervezési projekteket tudott kidolgozni. Az ilyen típusú küldetések már nem lehetségesek Európában, és gyakran nem kívánatosak.

A különböző országok különböző kihívásokat jelentenek. Tavaly ősszel Jan Jambon miniszter és Belgium Flandria régiójának elnöke Vietnamba utazott gazdasági küldetésben. A látogatás során Van Aelst előadást tartott a fenntarthatóságról. Vietnam hatalmas tengerparttal rendelkezik, ezért érzékeny a globális felmelegedés hatásaira. Építészként a Van Aelst környezetbarát alternatívákat tud kínálni. A vietnami ügyfelek számára azonban – mondja – ezeknek az energiahatékony intézkedéseknek az ára is fontos.

kommunista veszély

Mr. Jambon látogatása során a politikai delegáció tagjai a „kommunista rezsimről” kérdezték. Az európai vállalkozók azonban itt elsősorban kapitalista gondolkodásmódot tapasztaltak, és nem érzik úgy, hogy az emberek “a kormány igája alatt nehezednek”, ahogy azt gyakran gondolják.

Röviden: a kommunista uralmat magától értetődőnek tekintik mindaddig, amíg nem befolyásolja a gazdasági növekedést, és az emberek erőfeszítéseikkel előre tudnak lépni. Egy személy, akit ebben a cikkben nem kívánok megnevezni, találóan így foglalja össze: “A vietnami embereknek dollárjelek vannak a szemükben.”

Vietnam egypárti állam, ezért a kormány kritikája nagyon érzékeny, és ártalmatlannak tűnő kijelentéseket is tartalmazhat. Ha a beszélgetés túlságosan politikaivá válik, azonnal le lesz tiltva.

Ugyanez igaz Tr??ngre is, aki megmutatta nekünk szülőfaluját és szülei sírját. Eleinte nagyon érzelmessé válik, amikor arról beszél, hogy a szülei milyen lehetőségeket adtak neki, amikor Európába szöktek.

A következő pillanatban megkért, hogy gyorsan üljek vissza a kocsiba, mert nem akarta, hogy európai riporterekkel lássanak egy ilyen kis faluban. „Soha nem tudhatod, mit gondolnak a hatóságok” – mondja.

Nyilván a családot menekülésre kényszerítő kommunisták továbbra is szemmel tartják őket.

Végül, európai vállalkozóként nem lehet egyszerűen másolni és beilleszteni ide a nyugati hozzáállást. Példaként Steve Van Aelst az épületeken lévő éles pontokat említi. „Nem illenek bele a feng shui filozófiájába” – mondja az építész. “Itt fontos a lágyság és a költészet, valamint az épülethez fűződő érzelmi kapcsolat. Ismernünk kell és figyelembe kell vennünk ezeket a különbségeket és érzékenységeket.”

Az összmérleg azonban minden bizonnyal Aalst javára billent.

“Kényelmesen vagyunk ennek az országnak az összetettségével és az általunk kínált válaszokkal. Egy olyan projekten dolgozunk itt, amelyre igazán büszkék vagyunk.”

© Inter Press Service (2024) — Minden jog fenntartvaForrás: Interpress Service

Related Posts

Read also x