A Premier League klubjai a Wolves javaslata alapján szavaznak a VAR megszüntetéséről

A Premier League klubjai a Wolves javaslata alapján szavaznak a VAR megszüntetéséről

Premier League klubok készek szavazni a jövőjéről VAR jövő havi éves közgyűlésén, miután a Wolverhampton Wanderers javaslatot nyújtott be a videós játékvezetői asszisztens rendszer eltörlésére.

Farkasok Hivatalosan benyújtotta javaslatát a Premier League-nek, amelyben a VAR leállítását kéri ezen a nyáron, és mind a 20 klubnak lehetősége lesz szavazni a VAR mellett vagy ellen, amikor június 6-án Harrogate-ben találkozik.

VAR 2019 óta használják az angol élvonalban, de folyamatosan ellentmondásos volt, a mostani szezonban pedig rengeteg olyan incidens történt, amelyek miatt egyre nagyobb kritika érte az érintett folyamatokat.

Egyes csapatok emiatt megkérdőjelezték a verseny tisztességét is. A Wolves közleménye így szólt: „A VAR 2019/20-as bevezetése jóhiszemű döntés volt, a futball és a Premier League legjobb érdekeit szem előtt tartva.

„Azonban számos nem kívánt negatív következményhez vezetett, amelyek rontják a szurkolók és a futball közötti kapcsolatot, és aláássák a Premier League márka értékét.

„Az állásfoglalás benyújtására vonatkozó döntés alapos megfontolás és a Premier League iránti legnagyobb tisztelet mellett született. PGMOL és versenyzőtársainkat.

„Nincs megosztandó hibáztatás – mindannyian csak a lehető legjobb eredményt keressük a futball számára –, és minden érdekelt fél keményen dolgozott azon, hogy a további technológiák bevezetését sikeressé tegyék.

„A Premier League-ben eltöltött öt VAR-szezon után azonban itt az ideje egy konstruktív és kritikus vitának a jövőjéről.

„Álláspontunk az, hogy az ár, amit a pontosság kismértékű növeléséért fizetünk, ellentétes a játékunk szellemiségével, ezért ezt el kell távolítanunk a 2024/25-ös szezonból.”

Válaszul a Premier League szóvivője azt mondta: „A Premier League megerősítheti, hogy elősegíti a klubjainkkal a VAR-ról szóló vitát a jövő havi éves közgyűlésen.

„A kluboknak joguk van javaslatokat előterjeszteni a közgyűléseken, és elismerjük a VAR használatával kapcsolatos aggályokat és problémákat.

“A Liga azonban teljes mértékben támogatja a VAR használatát, és a PGMOL-lal együtt továbbra is elkötelezett a rendszer folyamatos fejlesztése mellett, a játék és a szurkolók érdekében.”

Minden élvonalbeli klubnak alkotmányos joga van bármilyen javaslatot benyújtani, amelyet szükségesnek tart a Premier League-hez, és kétharmados többség szükséges a jóváhagyáshoz.

A Premier League jelenlegi vezetősége nem tartja ezt a helyes útnak, és úgy véli, hogy a VAR eltávolítása megnövelné a helytelen döntések számát a játékban.

Úgy véli továbbá, hogy a VAR eltávolításával keletkezett űr még több kritikát róhat a játékvezetők pályán hozott döntéseire, és növelheti a szurkolók frusztrációját.

A liga az olyan újításokra hívja fel a figyelmet, mint a félautomata offside technológia (SAOT) és a stadionon belüli VAR bejelentések a rendszer fejlesztésére tett erőfeszítések bizonyítékaként.

A VAR öt évvel ezelőtti bevezetése óta a meccseken meghozott helyes döntések száma a bevezetés előtti 82 százalékról 96 százalékra nőtt ebben a szezonban.

Related Posts

Read also x