A tudományban tapasztalható nemi elfogultság „megfosztja a világot a nagy tehetségektől”: Guterres – globális probléma

A tudományban tapasztalható nemi elfogultság „megfosztja a világot a nagy tehetségektől”: Guterres – globális probléma

“Sajnos a nők és a lányok továbbra is olyan rendszerszintű akadályokkal és elfogultságokkal szembesülnek, amelyek megakadályozzák őket abban, hogy tudományos karriert folytassanak” – mondta lapjában. a nap üzenete.

Napjainkban a nők a világ tudományos közösségének csupán egyharmadát teszik ki, kevesebb finanszírozásban részesülnek, kevesebbet képviselnek a publikációkban, és kevesebb vezető pozíciót töltenek be a nagyobb egyetemeken, mint a férfiak.

Egyes helyeken a nők és a lányok korlátozottan vagy egyáltalán nem férnek hozzá az oktatáshoz. Guterres úr szerint a helyzet nemcsak az érintett társadalmakra nézve káros, hanem az emberi jogok súlyos megsértését is jelenti.

A főtitkár úgy véli, elengedhetetlen, hogy a nők és a lányok egyformán vegyenek részt a tudományos felfedezésekben és innovációkban, akár a klímaváltozás, akár az egészségügy, akár a mesterséges intelligencia területén. “A tudomány csak így járhat mindenkinek.” Mondott.

„A nemek közötti egyenlőtlenség kezeléséhez olyan programokra van szükségünk, amelyek legyőzik a nemi sztereotípiákat, olyan példaképeket népszerűsítenek, amelyek ösztönzik a lányokat, hogy tudományos karriert folytassanak, és elősegítik a nők tudományos pályán való előrehaladását.” „Olyan munkakörnyezetet kell teremteni, amely fejleszti és táplálja a nőket. tehetség, különösen a kisebbségi csoportoktól” – mondta. Hozzáadva.

“A nők és a lányok a tudományhoz tartoznak. Ideje felismerni, hogy az inkluzivitás elősegíti az innovációt, és lehetővé teszi minden nőnek és lánynak, hogy kiaknázza valódi potenciálját” – zárta az ENSZ-főtitkár.

töltse ki a hiányt

Az idei nemzetközi nap témája a következő UNESCO Az UN Women, az ezt az ünnepséget vezető két ENSZ-ügynökség pedig elkötelezte magát amellett, hogy „a nemek közötti szakadékot felszámolja a tudományban”. UNESCO‘s cselekvésre szólít fel Javaslatokat teszünk a tudományban tapasztalható nemi alapú egyenlőtlenségek kiváltó okainak kezelésére.

SDG 5: Minden nő és lány felhatalmazása

SDG 5. cél: Nemek közötti egyenlőség.

Egyesült Nemzetek

SDG 5. cél: Nemek közötti egyenlőség.

  • A nőkkel és lányokkal szembeni megkülönböztetés és erőszak minden formája felszámolása
  • Szüntesse meg az olyan káros gyakorlatokat, mint a korai és kényszerházasság és a női nemi szervek megcsonkítása
  • Törvények kiigazítása és megerősítése a nemek közötti egyenlőség előmozdítása, valamint a nők és lányok helyzetének megerősítése érdekében
  • Biztosítani kell a nők teljes és hatékony részvételét és egyenlő esélyeit a politikai, gazdasági és közéletben való vezetésre
  • Biztosítani kell a szexuális és reproduktív egészségügyi ellátáshoz való egyetemes hozzáférést

Világszerte a házas nők csaknem fele jelenleg nem rendelkezik döntéshozatali jogokkal szexuális és reproduktív egészségével és jogaival kapcsolatban.

Related Posts

Read also x