A világ vándorló fajainak állapotáról szóló jelentés riasztó fenyegetést mutat, globális fellépésre szólít fel – globális kérdés

A világ vándorló fajainak állapotáról szóló jelentés riasztó fenyegetést mutat, globális fellépésre szólít fel – globális kérdés
Golyva Gazelle: Credit CMS
Golyva Gazelle: Credit CMS
  • Írta: Alison Kentish (dominikánus)
  • interpress szolgáltatás

A jelentést a nyitó sajtótájékoztatón jelentették be. A vándorló vadon élő állatok fajainak védelméről szóló ENSZ-egyezmény részes feleinek 14. konferenciája Február 12-én került megrendezésre Szamarkandban, Üzbegisztánban (CMS COP14).

Ez az első átfogó értékelés azon vándorló állatokról, amelyek minden évben a világ különböző részeire vándorolnak. Ide tartoznak a tengeri állatok, például a cápák és a tengeri teknősök, a szárazföldi állatok, például az elefántok, és még a repülő állatok is, például a madarak és a pillangók. A jelentés szerzői szerint a vándormadarak csodálatos utazásai nem csupán összekötik a világot. Ezek egyedülálló szöget biztosítanak a bolygóváltozások nagyságának tanulmányozásához és megértéséhez.

A jelentés arra a következtetésre jut, hogy a vonuló madárfajok általános védettségi állapota romlik. Az eredményeket a főigazgató “figyelemre méltónak” minősítette. Egyezmény a vándorló vadon élő állatfajok védelméről (CMS), Amy Frankel.

“A túlhalászás a legnagyobb fenyegetés számos vándormadárra nézve, még az élőhelyek elvesztését és széttöredezését is felülmúlja” – mondta a jelentésben. “Ebbe beletartozik a vadon élő fajok szándékos eltávolítása, például vadászat vagy halászat, vagy a nem célfajok véletlen befogása. Ez számos tengeri faj halálozásának vezető oka.”

A riasztó megállapítások közé tartozik, hogy a CMS vándorló fajainak csaknem fele hanyatlóban van; a CMS-ben regisztrált halak szinte mindegyike (97%-a) a kihalás veszélyének van kitéve; Ide tartozik a vándorló fajok kihalásának megnövekedett kockázata világszerte, beleértve a nem regisztrált halakat is. Az Egyesült Államok.

“A vándormadarak ökológiai, gazdasági és kulturális szempontból fontosak. Az ökoszisztémákon belül számos tevékenységhez járulnak hozzá, a környezetek közötti nagymértékű tápanyag-transzfertől a növényevőknek a gyepek biológiai sokféleségére gyakorolt ​​pozitív hatásaiig. “Fontos funkciókat lát el” – a jelentés mondja.

Hozzátette, hogy ezeknek a fajoknak az élőhelye és mozgása veszélyben van, felük pedig fenntarthatatlan szintű antropogén terhelésnek van kitéve.

„Sürgősen fel kell lépni e fajok védelme és megőrzése érdekében, például a tápanyagok környezetek közötti mozgatásával; még inkább, ha figyelembe vesszük, hogy alapvető, de alulértékelt szerepük van az egészséges bolygót támogató összetett ökoszisztémák fenntartásában: a szén-dioxid fenntartásában. „élőhelyek tárolása, valamint beporzási és magszóró szolgáltatások biztosítása.” – mondta Inger Andersen, az ENSZ főtitkár-helyettese és az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ügyvezető igazgatója.

Míg a vándorló madarakkal kapcsolatos jelenlegi valóság, valamint a tétlenség vagy a nem megfelelő cselekvés költségei riasztóak, ez a jelentés reményt és konkrét ajánlásokat is kínál a globális fellépéshez.

Tartalmaz egy részt a javasolt politikai intézkedéseknek. A legfontosabbak közé tartozik a vándormadarak fenntarthatatlan és illegális begyűjtésének nemzeti szintű kezelése, a járulékos fogások és egyéb véletlen befogás csökkentését célzó intézkedések, az összes fontos vonuló madárhely azonosítása és felismerése stb.

Az ajánlások között szerepel az élőhelyek „védelme, összekapcsolása és helyreállítása”, a túlhalászás elleni küzdelem, a környezetszennyezés káros hatásainak csökkentése, a klímaváltozás kiváltó okainak és átfogó hatásainak kezelése, a CMS melléklete pedig a védekezésre szólít fel. valamennyi vonuló madárfaj védelme. További természetvédelmi erőfeszítések. Az ökoszisztémák helyreállítására irányuló globális erőfeszítések „követésére” is felszólítanak.

„Ebbe beletartozik az ENSZ ökoszisztéma-helyreállításának évtizede és a kunming-montreali kezdeményezés, amely annak biztosítására irányul, hogy 2030-ra a leromlott szárazföldi, belvízi, part menti és tengeri ökoszisztémák legalább 30%-a ténylegesen helyreálljon. Globális biodiverzitási keretrendszer. Támogassa ezeket az erőfeszítéseket, és dolgozzon ki és hajtson végre nemzeti helyreállítási terveket, amelyek a vonuló madarak számára kritikus élőhelyek helyreállítására és fenntartására összpontosítanak.”

Inger Andersen, az UNEP munkatársa elmondta, hogy a jelentés fontos mérföldkő a vándormadarak védelmét szolgáló ütemterv elkészítésében.

“Tekintettel ezeknek az állatoknak a bizonytalan állapotára és az egészséges, jól működő ökoszisztémákban betöltött kritikus szerepükre, nem szabad kihagynunk ezt a lehetőséget, hogy cselekedjünk. Most. “Kezdjük a jelentésben szereplő ajánlások sürgős végrehajtásával” – mondta.

A CMS Amy Frankel számára a vándormadarak védelme a világ országainak közös felelőssége.

“A vándormadarak közös természeti kincsek. Ez az úttörő jelentés az égetően szükséges szakpolitikai intézkedést tartalmazza annak biztosítására, hogy továbbra is bejárják a világ eget, földjeit, óceánjait, tavait és folyóit. Így lesz.”

IPS ENSZ Titkárság jelentése


Kövesse az IPS News ENSZ Titkárságát az Instagramon

© Inter Press Service (2024) — Minden jog fenntartvaForrás: Interpress Service

Related Posts

Read also x