Albánia létrehozza az első NATO-bázist a Nyugat-Balkánon

Albánia létrehozza az első NATO-bázist a Nyugat-Balkánon

Tirana azt is javasolta, hogy építsenek haditengerészeti támaszpontot Nyugat-Albániában, és tárgyalásokat folytatott a NATO-val.

hirdetés

A NATO-tag Albánia hétfőn nyitotta meg a felújított, szovjet kori légibázist, a szövetség első állomását a Nyugat-Balkánon.

A légibázis a fővárostól, Tiranától 85 kilométerre délre fekvő Cucoba kisvárosról kapta a nevét.

A tisztviselők elmondták, hogy az új légibázis modern hadműveleti bázisként szolgál majd számos vadászrepülőgép kiképzésére és befogadására.

Edi Rama albán miniszterelnök a 2005-ben hivatalosan bezárt légibázis újraaktiválását „új biztonsági elemnek nevezte a Nyugat-Balkán számára, mivel a térséget neoimperialista fenyegetések és ambíciók veszélyeztetik”. lehetőség arra Orosz Föderáció. “

Az ünnepségen elhangzott beszédek után két amerikai F-16-os és két F-35-ös vadászgép repült át az olaszországi Aviano légibázisról, két Eurofighter pedig leszállt.

A NATO hozzávetőleg 50 millió eurós támogatást biztosított az alapfelújításhoz. Ez magában foglalta az irányítótorony, a kifutópálya, a hangár és a tároló létesítmények felújítását.

Dylan White, a NATO megbízott szóvivője elmondta: “A Kucoba légibázis korszerűsítése stratégiai befektetés, és azt mutatja, hogy a NATO továbbra is erősíti jelenlétét a Nyugat-Balkánon, a Szövetség számára stratégiai jelentőségű régióban. “Van” – mondta.

Rama elmondta, hogy Tirana egy haditengerészeti támaszpont építését is javasolta Albánia nyugati részén, és tárgyalásokat folytat a NATO-val.

Albánia 2009-ben csatlakozott a NATO-hoz, és EU-tagjelölt.

Related Posts

Read also x