Az Arsenal átalakult, és most már fölénybe került a Premier League-címért folyó küzdelemben

Az Arsenal átalakult, és most már fölénybe került a Premier League-címért folyó küzdelemben

Volt idő, amikor a pontszám kitörölhetetlenül társult Arsenal 1-0 volt. Nem most, mi lenne, ha pontok lettek volna a szezon elején, mikor Mikel Arteta Úgy tűnt, hogy George Graham alacsony kockázatú, kevés gólt hozó csapata előtt tiszteleg, most már valószínűbb, hogy az Arsenal 5-0-ra nyer. Vagy ebben az esetben egy hónapon belül második 6-0-s idegenbeli győzelem.

Az Arteta’s Arsenal kerek fejűek, akik újra feltalálták magukat lovagként. Előfordulhat, hogy a címet üldöző csapatok azt tapasztalhatják, hogy a gólok versengésben végződnek. Az Arsenal azonban terjeszkedőbbé, izgalmasabbá és lelkesebbé vált. Ők lettek a Premier League történetének első csapata három egymást követő idegenbeli meccsen ötször vagy többször gólt szerez és a hadosztály tüzéreit. És ha az alkalmatlanság segítette őket Sheffield UnitedWHO történelmi mélypontra esett A negyedik egymást követő hazai meccsen kapott legalább öt góllal ez a támadóerő lenyűgöző megnyilvánulása volt.

Az Arsenal látványosan kezdett: 15 perc után három góllal, 25 után négy, 38 után öt góllal tették fel a kérdést, hogy megdől-e a 9-0-s Premier League-csúcs. Nem így történt, de az Arsenal ellenállhatatlan volt, amikor kellett. A legutóbbi hét bajnoki meccsükön 31 gólt szereztek, és mindegyiket megnyerték. Ha a gólkülönbség a döntő tényező a bajnoki címért, akkor ez most óriási előny az Arsenal számára.

Mindez speciális csatár nélkül: Arteta szellemiségének diadala volt, annak a hitnek, hogy bárhonnan születhetnek gólok, amikor ilyen ragyogóan támad. Most Kai Havertz három egymást követő bajnoki mérkőzésen szerzett gólt. Martin Odegaard, Gabriel Martinelli, Declan Rice Ez Ben White csatlakozott hozzá a hálózat felkutatásában, utóbbi pedig egyre csökkenő számú embert támadott meg.

Jóval a félidő előtt kiürültek a lelátók. Nem a rajongók voltak az egyedüli elérhetőségek. Ritka taktikai csere történt a meccs 16. percében, Oliver Norwood helyett Ben Osborn állt be. Norwood néhány csapattársa is azt akarta, hogy felmenjen a számuk: az Arsenal kínos könnyedséggel és egy olyan csapat magabiztosságával semmisítette meg a Blades-t, amelyről tudta, hogy féktelen lesz.

Ez egy újabb kínos nap volt egy büszke klub számára, amely az előző szezonban túljutott a feljutáson, azonnal elveszítette két legjobb játékosát, és megbocsátható, ha azt kívánja, bárcsak most véget érne ez a szezon. Vagy ami még jobb, néhány héttel ezelőtt. Úgy navigáltak ezen a meccsen, hogy a csapattársak nem veszekedtek, vagy bárki szendvicset evett Chris Wilder jelenlétében, de a pozitívumok ezzel véget is értek. A United most egy nem kívánt évszázad felé tarthat; legutóbb 1933-34-ben kaptak 100 bajnoki gólt egy kampányban.

A United történelmi mélypontot döntött

(Getty Images)

Legalább nem kell megküzdeniük az Arsenallal, amikor visszatérnek a bajnokságba. Szigorúbb tesztek várnak az Ágyúsokra – alapesetben, olyan értelemben, hogy nem is lehetett volna könnyebb –, Arteta csapata azonban repül. Egyénileg és együttesen is kiválóak voltak.

Talán Bukayo Saka őt választotta a csoport az első félidőben; még amikor gólsorozata véget ért, megállíthatatlannak érezte magát. Azonban ilyen volt Rice versenye, ritkán nézett ki ennyire erős támadó középpályásként; Martinelli, aki elektromos volt; Havertz, aki megfoghatatlan volt; és Odegaard, aki elegánsan befolyásos volt.

Arteta a félidőben megkönyörült a pengéken, Saka helyére. Ezzel megszűnt a fájdalom a csapatától, de White így is megszerezte az Arsenal történetének 10.000. gólját. Aztán távozott, Martinelli sántikálva, Jorginho pedig megszabadította az utat Thomas Partey előtt, hogy négy hónapnyi távollét után visszatérjen. – jelentette ki az Arsenal.

Martinelli sántított kilépése volt az egyetlen jel az Arsenal estéjén

(Getty Images)

A meccs már jóval azelőtt véget ért, az Arsenal szándékát már az első sípszó jelezte. A nyitó percben Saka a kapufát találta el, Martinelli lövését pedig Jack Robinson hárította.

Meglepetés volt, hogy a United négy percig kitartott, mire Odegaard rákapcsolt Rice alacsony lövésére. Az Arsenal ezután két meccsen szerzett harmadik öngólját, amikor Jayden Bogle-nek sikerült Saka labdáját a saját kapujába találnia. Komikusan jó befejezés volt.

Mások megfontoltabbak voltak. Martinelli passzt cserélt az átlapoló Jakub Kiwiorral, és ügyesen végzett. A brazil Martinelli levetkőztette Anel Ahmedhodzicot, aki csalódottan a földre dobta, Havertz pedig gólt szerzett. Ezután Saka visszaadta a labdát Rice-nek, hogy lőjön.

Mindezt a szünet előtt. Ha pedig riválisánál gyengébb ellenféllel kell szembenézniük, az Arsenal megjegyezheti, hogy a Liverpoolnak 99 percbe telt, hogy megszerezze a vezetést a Nottingham Forest ellen, a Manchester Citynek pedig 80, hogy megelőzze a manchesteri derbin. Az Arsenal tizenöt perc alatt megpecsételte a győzelmet. Ennek hihetetlenül egyszerűsége segíthet nekik a következő három hónapban. De még ha nem is, ez egy nyilatkozat arról, hogy egy csapatból, amely úgy tűnt, hogy megpróbálja megszerezni a dicsőség felé vezető utat, hogyan vált művészekké.

Related Posts

Read also x