Barcelona Review – Társasjáték kihívás

Barcelona Review – Társasjáték kihívás

barcelonaA klasszikus brit vígjátékban Fawlty TowersVan egy Manuel nevű karakter, akit Andrew Sachs alakít. Kedves és szorgalmas alkalmazott, de a munkájában is elég alkalmatlan, bármennyire is igyekszik jól végezni a munkáját. Manuelt főnöke, John Cleese sznob és durva Basil Fawltyja is rendszeresen rosszul bánja. Basil sértegeti, és időnként fizikailag bántalmazza Manuelt, őt hibáztatva a szállodáját mindenkor sújtó problémákért. Amikor arra kérik, hogy magyarázza el Manuel (véletlen vagy más) hibáit, Basil a következő refrénnel fogja elmagyarázni Manuel zavarodott vendégeinek: „Meg kell bocsátanod neki; – Barcelonából.

Mai beszámolónk az 1-4 játékos Barcelona meccsről szól. Dani Garcia tervezte, és körülbelül 75 perc alatt játszható le.

Játékmenet áttekintése:

A Barcelona egy akcióválogató és kő/munkás elhelyezési játék, ahol a játékosok építőkké válnak a 19. századi Barcelonában. (Akár hiszitek, akár nem, a téma ezúttal egész jó, persze mindegy, de attól még szórakoztató.) A játékmenet legrövidebb és legtömörebb áttekintését itt adom. A játék nem olyan bonyolult, de minden körben sok a tennivaló, és rengeteg szélső eset van, ami ezt figyelembe veszi.

Barcelona Board
Az egyéni játékostáblákon sok hasznos dolog található.

Vannak mezővonalak, amelyek akciókat indítanak el a Barcelona tábla két határa mentén, és egy átlós vonal fut át ​​rajtuk. Minden játékos köre során két állampolgár jelzőt helyez egy kupacba az utcasarkon, majd elindít két akciót, amelyek keresztezik a polgárok pillanatnyi helyzetét. Ezek a műveletek többnyire meglehetősen egyszerűek. A játékosok felhasználhatják ezeket az akciókat, hogy erőforrásokat szerezzenek, vagy a „kör” pontozási szorzó felé haladjanak (technikailag nem kell körökről beszélni… erről később). Ezek a műveletek a játékos egyéni táblájával is kölcsönhatásba lépnek, lehetővé téve a játékos számára, hogy megszerezze a pontozólapkákat, vagy növelje a lapkák gólszerzésének számát a játék végén.

Ha a polgárokat a keresztutcával való kereszteződéshez vezető pozícióba helyezik, akkor a villamosközlekedéshez is hozzáférhetnek, ami nagyon erős és egyben kissé zavaró a magyarázata. Lényegében minden játékosnak saját kocsija van, és mozgathatja Barcelonában, és leadhatja a kockaembereket (ezek a polgárjelzőktől eltérő emberek), és ha ezek a kockaemberek ugyanabba az utcába kerülnek, amelyet a játékos korábban elhelyezett, akkor bónuszokat válthatnak ki. akciókat és pontokat szerezni. darab. Ésszerűnek lenni? Nem igazán, tudom. Ennek a szabálynak a tanítása és az elmélyülés egyaránt fájdalmas.

A játékosok véletlenszerűen is beállíthatják az akciókockákat a játékmenet változékonysága érdekében; Ez lényegében megkönnyíti a villamos mozgását, mivel a keresztezés a vágányon kívül máshol is előfordulhat.

Barcelona tokenek
Ezek a pályák a városba beköltöző polgárokat ábrázolják, és a játék időzítőjeként is szolgálnak.

A köre végén a játékosnak épületet kell építenie Barcelonában, ha teheti. Az épület bárhol lehet, ha fizetni kell érte. Három olyan épületszint van, amelyek költsége nő. A polgári jelzők határozzák meg, hogy egy épület melyik utcasarokra helyezhető el, és a költségek részét képezik (a téma kissé homályos ezen). A játékosok a tábla alján lévő polgári sávra írt legalacsonyabb látható szám alapján szereznek pontokat. Ezeket a számokat akkor kell teljesíteni, amikor Ön „kifizeti” a polgári token költségét, hogy megépítsen valamit, és a játékosok alacsonyabb számokat fedezhetnek, hogy több pontot szerezzenek intelligens elhelyezéssel.

Ahogy korábban említettük, Barcelonában nincsenek körök, de három pontozási fázis van, amelyek akkor indulnak el, amikor a polgári pálya egyes szakaszait teljesítik. Minden szakaszban egy bizonyos pontszámot adnak; például minden érméért egy pontot vagy valami hasonlót. A harmadik szakasz után a játék véget ér, és a legtöbb pontot szerző személy lesz a legtöbb barcelonai játékossal Barcelonában.

Barcelona játékmenet
Kicsit elfoglalt, de összességében a játék jól néz ki az asztalon.

Játékélmény:

Alapvetően a barcelonai szabályok egyharmadával foglalkoztam, ezért ezt a részt azzal kezdem, hogy rámutatok a nyilvánvalóra: rengeteg dolog történik ebben a játékban. Egyik sem különösebben nehéz kitalálni, és a fordulatok valójában hihetetlenül gyorsak (ahogyan a játékban zajló dolgok is), de túl sok darab van ahhoz, hogy nyomon kövessük és eldöntsük, mikor, hogyan és használjuk-e. még a parira is felérnek. megéri az erőfeszítést. A telepítés is egy kicsit túlterhelt, mivel az összes alkatrészt véletlenszerűen kell kiválasztani és elhelyezni.

Barcelona játékmenet
Egy másik a hat tucat aktív játéktábla közül. Ez magában foglalja a bónuszokat és a játék végén szerzett pontozást.

A legnagyobb probléma egy nem túl bonyolult játékkal az, hogy a szabálykönyv nem tökéletes. Ez rendben van, de nem csak, hogy bizonyos fogalmak nincsenek jól kidolgozva (nézek rád, troli rész), vannak olyan fontos szabályok is, amelyek olyan szakaszokba kerültek, ahová nem tartoznak, és ezért könnyen figyelmen kívül hagyhatók. . Egy példa: Ha egy utcasarokra építkeznek, a játéknak van egy szabálya, hogy egy adott sarokból csak egy polgárjelzőt vehetsz el. Ez azt jelenti, hogy két szomszédos utcasarkon embereknek kell lenniük ahhoz, hogy olyasmit építsenek, amihez két polgári token szükséges. Egyszerű, igaz? Valójában ez a szabály csak zárójelben szerepel egy másik szabály részeként. Ez egy elég nagy szabály, és meghatározza a játék döntési területének nagy részét.

Most ezek a dolgok a hátunk mögött vannak: a Barcelona nagyszerű játék. Amint a játékosok igazán ráéreznek a körök folyására, és megtanulják, hogyan állítsák le bizonyos épületek pontozását, vagy kényszerítsék ellenfeleiket alacsonyabb összpontszám elérésére, a polgárok elhelyezésének lökése és húzása hatalmas lesz. Rengeteg különböző utakon járhatnak a játékosok, ami valóban segít az ismétlődő átjátszásoknál.

Barcelona villamos
Az a kocka egy utas, és lehet, hogy összetörik őket a villamos alatt.

Az egyik játék erősen a macskaköves fektetésre összpontosított (valamit nem magyaráztam el, de alapvetően jutalmakat vált ki, és növeli az erőforráspontokat a játékos tábláján), ami remekül párosult azokkal a bónuszérmékkel, amelyeket egy csomót eltaláltam. Erősen elmélyültem egy másik játékban ehhez az értékeléshez, ha másért nem is, mint mert meg akartam próbálni jobban megérteni. Nekem sem sikerült (túl zavaró), de így is nagyon jól szórakoztam vele.

Lehet, hogy ez nem mindenkinek fontos, de a játékban a pontok nevetségesen magasak. Például… 400 pontos érme jár hozzá. Viccnek hittem, amíg a pontszámom el nem érte a 300-at. A játék azonban továbbra is kiegyensúlyozottnak tűnik, és soha nem volt az a benyomásom, hogy egy elszabadult vezető probléma lenne. Sokféleképpen lehet pontokat szerezni.

Végső gondolatok:

Néhány nappal ezelőtti legutóbbi barcelonai meccsem óta nem tudtam megállni ezen agyalni. Nem állítom, hogy a dizájn bármely aspektusa innovatív (szerintem a villamos próbál lenni), de az összes alkatrész összjátéka itt hihetetlenül kellemes. A barcelonai utcák építése (egy másik dolog, amiről nem sokat beszéltem, de segít a villamos gyorsabban haladni) nem biztos, hogy a rendeltetési célnak megfelelően használható például a villamossal, de ha felszabadítja ezt a helyet a játékostáblán szép bónusz, szóval ismét Te is szeretnéd megtenni. Dani Garcia tervezőnek erős éve volt ezzel a játékkal és az Arboreával, és mindenképpen figyelni kell rá.

Végeredmény: 4,5 csillag. Egy kiváló középsúlyú euró, amely felülkerekedik egy kissé nehézkes szabálykönyvön, hogy remek salátát készítsen mesterségekből.

4,5 csillagTalálatok:
• Tökéletes testtartás az asztalnál
• Lenyűgöző döntési tér, amely még mindig nem bonyolítja túl a kanyarokat
• A mechanizmusok szépen kölcsönhatásba lépnek egymással
• Elég erős téma egy euróért

Nem fogadott:
• A szabálykönyv lehetne jobb is
• A villamosszabályokat – bár menők és tökéletesen működőképesek – olyan rémálom, amit be kell építeni

Szerezze meg a másolatát

Related Posts

Read also x