Bostic, az atlantai Fed elnöke idén csak egy kamatcsökkentést vár, a negyedik negyedévben

Bostic, az atlantai Fed elnöke idén csak egy kamatcsökkentést vár, a negyedik negyedévben

Rafael Bostic Atlanta Fed-elnök: Egyszeri kamatcsökkentésre számít az idei negyedik negyedévben

Rafael Bostic, az atlantai Fed elnöke szerdán aggodalmának adott hangot az infláció üteme miatt, és azt mondta, hogy szerinte csak az év végén kellene kamatcsökkentést végrehajtani.

A központi bank egyik tisztviselője a CNBC-nek adott interjújában azt mondta, hogy az erős termelékenység, az ellátási lánc fellendülése és a munkaerőpiac ellenálló képessége azt jelzi, hogy az infláció “sokkal lassabban esik, mint a legtöbben várták”.

„Ha a gazdaság az általam várt módon fejlődik, a GDP és a munkanélküliség továbbra is erős marad, az infláció pedig mérsékelten csökken az év során, úgy gondolom, hogy célszerű lenne az év végén elkezdeni a megszorításokat.” „Négy negyedév” – mondta.squawk doboz“Meg kell néznünk, honnan származnak az adatok.”

Bostic megjegyzései más Fed-tisztviselők javaslatai közepette érkeznek. óvatos cselekvésre vágyik A kamatcsökkentéssel kapcsolatban. Mindkét vezető szerint az erős gazdaság és a mérsékelt infláció időt ad arra, hogy további bizonyítékokat lássanak arról, hogy az infláció visszatér a jegybank 2%-os céljához.

De a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság mérlege, amelynek Bostic úr szavazati joggal rendelkező tagja, a múlt hónapban azt mutatta, hogy: Idén három csökkentést terveznek.negyed százalékpontos növekményt feltételezve.

Emiatt Mr. Bostic a kamatmegállapító testület egyik legsólyosabb tagja. A piacok arra számítanak, hogy a Fed júniusban vagy júliusban kezdi meg a kamatcsökkentést. A piac implikált valószínűsége a júniusi kamatcsökkentésre szerda reggel változott, 54%-ra esett, mintegy 10 százalékponttal alacsonyabb, mint egy nappal korábban, a CME Group FedWatch indexe szerint.

Egy szerdai interjúban Bostic elmondta, hogy az inflációról és a kamatokról alkotott nézetei oda-vissza változtak, miközben azt figyeli, hogy az adatok a 2023 második felében tapasztalt pozitív inflációs folyamatról az idei évre kevésbé bizonytalan képre tolódnak el. .

“Az út nehéz lesz. Ha az elmúlt hónapokat nézzük, az infláció nem sokat változott ahhoz képest, ahol 2023 végén lesz” – mondta. “Volt néhány másodlagos mutató az inflációs számokban, amelyek egy kicsit aggasztóvá tettek, hogy a dolgok még lassabban fognak haladni.”

Elmondta, hogy a Fed által alkalmazott inflációs mérőszámok számos árukomponenst tartalmaznak, amelyek aránya magas, 3% feletti, néhány pedig 5% feletti.

“Most sokkal magasabb, mint korábban volt, és kezdünk visszatérni a magas inflációs korszakban látott szintekre” – tette hozzá Bostic. “Az irányadó kamatlábak távolodnak attól, amit várunk, ezért mielőtt megváltoztatnánk az irányadó kamatokat, meg kell győződnünk arról, hogy nem takarnak el további felfelé irányuló nyomást vagy árnyomást.”

Az Atlanta Fed által követett legtöbb mutató 3% feletti inflációt mutat. Az ország 12 havi inflációs rátája februárban 4,4% volt, a “ragadós” infláció saját mérőszáma szerint. Valójában az egyetlen megoldás az Az Atlanta Fed mögöttes inflációs irányítópultja A jegybank által fő mutatóként használt személyes fogyasztási kiadási árindex nem éri el a 3%-ot.

Related Posts

Read also x