Händel otthon, vol. 2 (London Handel játékosok)

Händel otthon, vol.  2 (London Handel játékosok)

Művével 1711-ben viharba vette Londont RinaldoHandel több évtizedes szenvedélyét szabadította fel az olasz opera iránt, amely híresség státuszába sodorta, és végül nemzeti kincsként tisztelte. Zenéje iránti kereslet messze túlmutat azokon a színházakon, ahol előadták, és a vállalkozó szellemű zenészek, köztük maga a zeneszerző is, hamarosan elkezdték készíteni legnagyobb slágereinek feldolgozásait otthoni használatra.

Kevesebb mint két hónappal a híres premier után Rinaldo, a londoni John Walsh kiadó basso continuo kíséretre írt áriákból készített gyűjteményt, amely olyan népszerűnek bizonyult, hogy négy hónapon belül kétszer is újra kellett nyomtatni. 1717-ben William Babell, Händel kortársa címmel szemet gyönyörködtető csembalófeldolgozásokat is készített a zeneszerző áriáiból. Ruhák a leghíresebb órákról.

Folytatva e repertoár elegáns feltárását, a London Handel Players elegáns intimitást hoz feladatukba, amely még mindig az eredetiek drámai élénkségét közvetíti. Vegyük például a from számok nyitó zárójelét Rinaldo. A nyitány agilis leírása után egy szimfónia vezet az opera egyik legmeghatóbb kifejezéséhez, Kedves menyasszony amelyben Rachel Brown gyengéd fuvolája áll a középpontban a narratív hatás elérése érdekében, a szívből jövő érzelmeket jól kimért ornamentikával keverve. Ban ben Rinaldoa legismertebb szám, Hagyom, hogy sírjon Silas Wollston csembalóművész ügyesen összeházasítja Händel forrásanyagát Babell kifinomultabb képzeletrepüléseivel, olyasmit konstruálva, ami egyszerre idiomatikus a billentyűs hangszereknek, ugyanakkor tiszteletben tartja a forrásanyagot.

Wollston egy másik kiváló hozzájárulása a programhoz, hogy beszámolt egy átiratról Kedves árnyék tól től Radamistoahol a kortárs gyakorlatot követve az adaptáció nem szolgalelkű, hanem az előadó (és a hallgató) számára hasznosat hoz létre, ami teljesen természetes gyakorlat abban a korban, amikor a zeneszerzők rendszeresen újrahasznosították zenéjüket.

Ugyanilyen hatékonyak a kivonatok a Sámson amelyben a címszereplő puszta elhagyatottságát Brown erőteljesen kommunikálja Teljes NAPFOGYATKOZÁS ahol a panaszos furulyát ritka húrok erősítik egyhangúan és jól kontrasztosan Tehát amikor a nap a tenger feletti napfelkelte lenyűgöző képeivel, amelyek a béke érzését hirdetik a sújtott hősnek.

Händel szonátája à 5 (HWV 288) az LHP együttes lebilincselő agilitását tárja elénk, ami a válogatásban is nagyon fontos. Julius Caesar Egyiptomban. A nyitány előreugrik, és elképzelheti, hogy a mosolygó játékosok élvezik a közös zenélést. Ha Mercy Brownt és Adrian Butterfield hegedűművészt látja, amint nyájas elragadtatásban fonják össze nyájas hangjukat.

Befejezésül egy értékes áriával az 1750-es, kevéssé ismert egyfelvonásos drámájából Hercules választása, Mégis hallom ezt az édes kifejezéstez a szimpatikusan felvett műsor egy teljesen elragadó kirándulás a 18. század eleji zene kevésbé ismert sugárútjaira, és megtérül az ismételt hallgatásokért.

Előnye, hogy ezt a lemezt Handel londoni Brook Street-i otthonába költözésének 300. évfordulóján rögzítették, amely élete végéig lakhelye marad. (Mit gondolt volna, ha néhány évszázaddal később Jimi Hendrix lesz a szomszédja, ki tudja megmondani?)

Hallgassa meg az Apple Music segítségével

Cím: Teljes NAPFOGYATKOZÁS (Handel otthon, 2. kötet)
Munkák: Rinaldo, Sansone et al.
Előadó: Handel Players of London
Címke: SumSOMMCD 0676

A Limelight előfizetés havi 4 dollártól indul, és akár 50%-os megtakarítást is elérhet, ha hosszabb időre előfizet.

Related Posts

Read also x