Miért nevezi Indonézia „Demokrata Pártnak” a választást?

Miért nevezi Indonézia „Demokrata Pártnak” a választást?

Fiatal nők és férfiak fülkéről fülkére költöztek, és kérdéseket tettek fel a politikai reménységeknek az országgal kapcsolatos múltjukról és jövőképükről. Néhány lépéssel arrébb az első szavazók úgy tettek, mintha egy szavazóhelyiségben lennének, és gyakorolták a szavazást. A színpadon pedig a talk show vendégei megvitatták, hogyan hozzanak megalapozott döntéseket a jelöltek támogatása során.

Az Indonézia fővárosában, Jakartában a közelmúltban több mint 1000 embert vonzott tüntetés a „Pesta Demokrácia” (Demokrata Párt) néven ismert ünnepség előjátéka volt.

A választás napjaként is ismert, ez az a nap, amikor a több ezer szigetből álló hatalmas szigetcsoporton emberek tízmilliói indulnak az urnákhoz, amelyeket lufikkal, koszorúkkal és virágokkal díszítettek. Emiatt a személyzet Pókembernek öltözött tagjai. , Batman és Thor. Vagy bármely más szuperhős. Miután megszavazták az elnök-, a parlamenti és a helyi tanácsi jelölteket, az emberek a szavazóhelyiségek közelében táboroznak étellel, és várják, hogy a korai számlálások beinduljanak. A következő “buli” szerda lesz.

A szabad és tisztességes választások Indonéziában elképzelhetetlenek voltak az 1990-es évek közepén, amikor Indonézia még brutális uralom alatt állt. suharto. Az elnök 1998-as menesztése után azonban az ország a világ harmadik legnagyobb demokráciájává nőtte ki magát. Részben azért, mert a szavazás napja nemzeti ünnep, a választói részvétel folyamatosan a legmagasabbak között van a világon, és 2019-ben elérte a 80%-os rekordot. A választópolgárok alsó korhatára 17 év, a legnagyobb csoportot ezúttal a 40 év alattiak alkotják, ami Indonézia 205 millió szavazójának több mint felét jelenti.

Az elnökválasztás háromféleképpen zajlik, és a három jelölt – Anies Baswedan, Prabowo Subianto és Ganjar Pranowo – arcát viselő óriásplakátok hevernek a főbb utak felett. Vitáikat hevesen vitatják az Instagramon, a TikTokon és az X-en.Az indonézek három embert hívnak a jelöltszámukon, így itthon ez van Warung Az itteni kávézókban és kávézókban az elkerülhetetlen kérdés: “1-re, 2-re vagy 3-ra szavazna?”

Azonban ennek az aktív választási folyamatnak is megvannak a határai.

“Indonézia nagyon új a demokráciában, és sokan nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy eredmények vagy ötletek alapján válasszanak jelölteket” – hangzott el egy jakartai tüntetésen, amelynek célja a választók demokráciára nevelése volt. – mondta Abigail Limuria, a választási fesztivál szervezője. Jelöltek és kihívások. „Sokan csak az alapján szavaznak, hogy kit választott a családja.”

A kampány komoly kérdéseket vetett fel Indonézia nehezen megszerzett demokratikus normáinak jövőjével kapcsolatban is. Joko Widodo, népszerű hivatalban lévő elnök, akit megtiltottak a harmadik ötéves ciklus megszerzésétől, azzal riasztotta el a kritikusokat: dinasztikus összeesküvés Ez lehetővé tette a fiának, hogy induljon az alelnöki posztért. Bár nem támogat kifejezetten senkit, úgy tűnik, szövetséget tervez vele. Prabowo úregy korábbi rivális, akit régóta emberi jogi visszaélésekkel vádolnak, és egykor Suharto diktátor lányával volt feleségül.

De még mindig az a hiedelem, hogy végső soron minden szavazat számít.

“Úgy látom, hogy ez egy lehetőség, hogy hozzájáruljak Indonézia jobbá tételéhez” – mondta Sheila Mutiah Larasati (25), egy jakartai székhelyű divatvállalkozó. “Korábban még fiatal voltam és közömbös. Most azonban van reményem Indonéziában.”

A világ legnagyobb muszlim lakosságával rendelkező Indonéziában a közelmúltban tartott választásokat csúnya identitáspolitika zavarta meg. Widodo urat “kínai kereszténynek” nevezték (ő egyik sem), és Prabowo urat, aki sokszor indult az elnökválasztáson, de soha nem nyert, megkérdezték, hányszor imádkozik naponta. A kampányolás korábban ételosztást jelentett szavazatok elnyerése érdekében. Idén azonban a politikai vita nyitottabbá vált olyan témákban, mint a demokrácia és a honvédelem, pedig minden elnökjelölt hasonló elképzelést kínált, mint Widodoé, az infrastrukturális és jóléti projektekre épülő politikák.

“Úgy gondolom, hogy ez jó jel a demokrácia javulására” – mondta Danis Sharoni (24), a yogyakartai Gadjah Mada Egyetem végzős hallgatója. “Vitathat és vitatkozhat a jelöltek elképzelésein.”

Körülbelül 1200 fiatal gyűlt össze Jakarta kongresszusi termében, ahol megtartották a „Választási Fesztivált”, amelyet helyi nevén „Festival Pemil”-nek neveznek. Délután már olyan hosszúak voltak a sorok, hogy a szervezőknek el kellett utasítaniuk a résztvevőket. Az egyik főcím egy fiatal humoristák csoportja volt, a “Trio Netizens” néven.

“Ha nyersz és nagyszerű ember leszel, ne őrülj meg, rendben?” Egy komikus, Ekey Priyagun megemlítette a 2019-es választásokat, ahol az ellenkezője történt, a vesztes jelöltek egy része mentális egészségügyi problémákkal küzdött. az emberek annyira el voltak pusztítva, hogy kórházi kezelésre szorultak. A tömeg nevetésben tört ki. (Idén több kórház bejelentette, hogy pszichiátriai osztályokat állított fel a jelöltek számára.)

Az esemény a “Bijak Memilih” (Válassz okosan) nevű, fiatal szavazókat megcélzó weboldal ága volt. Abigail elmondta, hogy azért szeretné elindítani a weboldalt, mert sok fiatal értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy kire szavazzon ezen a választáson. Egyesek szkeptikusak az ország médiájának függetlenségével kapcsolatban, amelyek olyan iparmágnások tulajdonában vannak, akik gyakran politikai pártfogóik érdekeire összpontosítanak.

Az aktivisták mémekre és mutatványokra támaszkodtak, mint például a különböző Taylor Swift-dalokat megszemélyesítő jelöltekről készült TikTok-videók, hogy az urnákhoz csábítsák a szavazókat. A Spotify Wrapped kampány játékosan rétegezi a zenét a korrupciós statisztikákkal.

Legalább egy jelölt a közösségi médiát is a maga javára használta. Mr. Prabowo bizonyos sikereket ért el, amikor egy okos digitális stratégia segítségével rettegett tábornokból aranyos nagypapává változtatta magát. Sok fiatal nem tud a múltjáról. A Joko úrral való látszólagos szövetsége szintén növelte népszerűségét.

Az elmúlt hetekben Mr. Prabowo ellenfelei az egyik kezük négy ujját integető emberek képei köré tömörültek. Az üzenet az, hogy a választók mást válasszanak, mint Mr. Prabowo-t, és válasszanak az első hely (Mr. Anies) vagy a harmadik hely (Mr. Ganjar) között.

Anies, egykori jakartai kormányzó támogatást nyert az indonéz K-pop rajongók egy valószínűtlen csoportjától. Béreltek egy élelmiszerszállító teherautót, digitális óriásplakátokkal finanszírozták, és zseblámpákat rendeltek a választások előtti utolsó nagygyűlésükre. Sokan azt mondták, hogy Agnès kísérte ki őket, miután kilépett a vitából, és élő TikTok közvetítést készített a támogatókkal. Ott Agnes, mint egy K-pop sztár, válaszolt a szerelmi életével és kedvenc könyveivel kapcsolatos kérdésekre.

Ha a három jelölt közül egyik sem kapja meg a szavazatok több mint 50%-át, a kampány júniusban második fordulóba kerül. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Prabowo áttörheti az 50%-ot, de ez korántsem biztos. Annyi bizonyos, hogy a lakosság részvétele magas.

A 20 éves Kayla Jasmine, aki először vett részt a jakartai választási fesztiválon, azt mondta: “Nagyon izgatott vagyok, hogy csatlakozhatok a Demokrácia Párthoz.”

Related Posts

Read also x