Portugália új kormányának célja a radikális populista riválisok legyőzése

Portugália új kormányának célja a radikális populista riválisok legyőzése

A portugál jobbközép kisebbségi kormány kedden kezdte meg mandátumát, de kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe a radikális jobboldali pártok népszerűségének megugrása miatt.

hirdetés

Portugália új jobbközép kisebbségi kormánya kedden letette az esküt, nem sokkal azután, hogy a parlamenti teszt rámutatott azokra a kihívásokra és lehetőségekre, amelyekkel az ország előtt áll a radikális jobboldali populista pártok felemelkedése a legutóbbi általános választásokon.

A lisszaboni Ajuda-palotában tartott ceremónián letette az esküt 17 miniszter közül csak egy töltött be korábban legmagasabb szintű tisztséget. kormány Luiz Montenegró miniszterelnök a szokásos politikai körökön kívüli szakértőkből álló kabinetet ígért, de soha nem töltött be kormányzati szerepet.

A kabinet néhány kulcsfontosságú tagja Brüsszelben tartózkodik, és ismeri az Európai Unió áramfolyosóit. Köztük van Paulo Rangel külügyminiszter és Nuno Melo védelmi miniszter is, akik 2009 óta az Európai Parlament képviselői.

Joaquim Miranda Sarmento pénzügyminiszter, lisszaboni egyetemi professzor várhatóan kulcsszerepet fog játszani az új kormány azon törekvésében, hogy megfékezze a történelmileg katasztrofális kormányzati túlköltekezést. Olyan fiskális politikát támogat, amely ösztönzi a befektetéseket és a megtakarításokat.

Montenegró új miniszterelnöke megfogadja, hogy végrehajtja politikáját választás A gazdaság versenyképesebbé tételével és a kormányzat hatékonyabbá tételével adócsökkentést, bér- és nyugdíjemelést, valamint a közszolgáltatások javítását ígéri.

Beszédében elmondta, hogy a kormány a következő három évben 21 százalékról 15 százalékra csökkenti a társasági adót.

A múlt havi választásokon a Szociáldemokrata Párt vezette koalíció szűk győzelmet aratott, 80 mandátumot szerzett Portugália 230 tagú parlamentjében.

Az évtizedek óta a szociáldemokratákkal felváltva kormányzó balközép Szocialista Párt 78 mandátumot szerzett.

A kisebbségi kormányzás kilátásait övező politikai kiszámíthatatlanság új elemmel bővül. Chega (elég) A populista pártok 50 mandátumot szereztek, szemben a 2022-es választáson mindössze 12 mandátummal, azzal az ígérettel, hogy megzavarják az általuk politikai berendezkedést.

Ennek eredményeként a múlt heti parlamenti választás soha nem látott kérdéseket vetett fel, és soha nem látott megoldásokhoz vezetett.

A Csega-párt beváltva ígéretét, hogy felforgatja a régi utakat, szembeszállt a következő kormány elnöki posztjára jelölt jelölttel, ezzel kínos vereséget mérve Montenegróra, az új miniszterelnökre és a Szociáldemokrata Párt vezetőjére.

A Chega vezetője, Andre Ventura azt akarja, hogy a Szociáldemokrata Párt csatlakozzon egy jobbközép parlamenti szövetséghez, amely átfogó többséget biztosítana számára, és Chegát helyezné a hatalom középpontjába. Montenegró azonban eddig elutasította ezt a javaslatot.

Ehelyett Montenegró alkut kötött Chega hagyományos riválisával, a Szocialista Párttal, amelyben mindkét párt kétéves időszakra elnököt nevezett ki, sarokba szorítva Chegát.

Montenegró a következő négy évben ismét ilyen megállapodásra kényszerülhet.

Montenegró azonnali tennivalóinak listáján szerepel néhány politikai tűzoltás. Ígéretet tett, hogy mielőbb orvosolja a közegészségügy hiányosságait, különösen a hosszú várólisták kezelését és a lakhatási válságot, valamint megoldja a rendőrséggel és a tanárokkal a fizetésekkel és a munkakörülményekkel kapcsolatos parázsló vitákat.

Related Posts

Read also x